la niña
Door: laura
Blijf op de hoogte en volg laura
26 December 2007 | Costa Rica, Turrialba
ik ben eergisteren uit la tortuga weggegaan, naar puerto viejo de talamanca met amar. was een leuk stadje, maar het regende zo erg. toen hebben we maar besloten de volgende dag naar san jose te gaan, en vandaag naar turrialba.
in turrialba wil ik een nieuwe backpack kopen, want mijne is helaas kapot.
werkelijk, wat een verschikking was dat om van puerto viejo naar san jose te rijden. de eerder genoemde regen heeft een groot deel van de zuidelijke caribbische kust getroffen, naar wat ik heb gehoort een effect van la niña (nee, niet el niño). rivier chirripo atlantico is buiten zn oevers getreden. huizen stonden half onder water, en hele bananenplantages ook. echt zo erg voor die mensen, stel je eens voor dat je huis onder water loopt, op eerste kerstdag nota bene!
de bustocht duurde ook 6,5 uur ipv 3 omdat delen van de weg waren overstroomd en we er gewoon niet doorkonden. eerst stonden we ergens anderhalf uur in de file en we waren ons geirriteerd aan het afvragen waarom. maar als je de schade ziet die al die mensen hebben geleden is dat toch ineens niet zo erg meer.
ik heb huizen gezien, van binnen en van buiten. veel zijn niet op palen gebouwd, niet van steen, soms zelfs niet van hout (oftewel van golfplaat, karton, alles wat ze kunnen vinden). gelukkig is costa rica wel een goed land wat noodtoestanden betreft, noodpakketten gaan uitgedeelt worden (maar wat heb je daaraan als je huis weg is). la niña is ook een regelmatig weersverschijnsel, maar ik vraag me toch zeer af of dat een regelmatigheid is die in deze mate voorkomt. mensen leken er namelijk (en blijkbaar) niet zo op voorbereid. later meer hierover.
mijn reis zet ik ondertussen gezellig voort. ik heb kerst gevierd met amar in puerto viejo, kerstdiner op kerstavond bestond uit brood, jam, kaas, yoghurt en cornflakes. kerstdiner op eerste kerstdag was nog leuker, de gevreesde noodles met een kopje thee.
zodirect mooi een nieuwe backpack kopen (advies: koop meteen een goeie), en in turrialba wat rondlopen. daar schijnen nog natives te leven, ik geloof in een reservaat. ik ben benieuwd.
iedereen een fijne kerst gewenst en een goed nieuwjaar!
veel liefs,
laura
26 December 2007 - 14:08
Gert En Rina:
Lieve Laura,
Wij willen je langs deze weg een heel fijn, gelukkig en gezond 2008 toewensen.
Veel plezier in Turrialba en succes met een goeie nieuwe backpack.
Heel veel liefs
26 December 2007 - 14:43
Nicky:
Haaay meis!!
Nou wat een heerlijk kerstdiner zeg.. ik ben jaloers hoor!! Haha hele fijne kerst en alvast een gelukkig nieuw jaar (voor liefde en geluk.. bla bla bla!)
Dikke Kuss XxX -
27 December 2007 - 02:29
Suzie:
Heey Laura,
Helemaal leuk je verhaal.. beetje jammer voor de mensen daaro. Fijne jaarwisseling van mij!
Liefs Suzanne -
27 December 2007 - 18:55
Larissa:
hola laura!
Nog een
Feliz navidad y prospéro año 2008!
Ik heb vandaag mijn rijbewijs gehaald :D
Nog veel plezier daar!
XX Larissa -
28 December 2007 - 09:55
Marijke:
Hallo Laura, Een gelukkig nieuwjaar. Ik hoop dat het een goed jaar voor je wordt. Groetjes marijke -
10 Januari 2008 - 15:40
Eiko:
Hoi Laura, Wel wat laat maar even goed gemeend Ik wens je een heel goed 2008 en dat je veel van de wereld mag zien. Ik vind dat je je er heel goed doorheen slaat. Zo helemaal alleen in den vreemde. En wat die dip betreft, daar kan ik heel goed in meevoelen. Ik had ook zoiets in Australie toen we midden in de woestijn met de Landcruiser ondersteboven lagen, ruim 250 km van de bewoonde wereld. Maar zoiets gaat weer over en je gaat vrolijk verder. Ik heb alle bewondering voor je avontuurlijke inslag. Ik zal met veel belangstelling jou reis volgen.
groeten van Eiko -
12 Januari 2008 - 08:13
Miranda:
hoi meis, zo te lezen heb je al weer genoeg meegemaakt, wij willen je snel nog alle goede wensen geven voor 2008 en heel veel reisplezier. Een beetje laat maar wij komen ook net weer terug uit oostenrijk, vandaar ..De groetjes van dries,miran en kim!!!! -
19 Januari 2008 - 19:09
Rutger:
Hallo Laura,
Van rina had ik een tijdje geleden al gehoord dat je een hele wereldreis aan het maken was. klasse hoor! Aan als je mooie verhalen te zien heb je het ook wel naar je zin;)
Zelf mag ik ook niet klagen, want ik ben net terug van een 3 weekse vakantie in Chile, haha.
Ookal is het eigenlijk al te laat, ik maak toch nog even van de gelegenheid gebruik om je een gelukkig nieuw jaar te wensen!
Heel veel plezier (en succes) met je avonturen!
Groeten uit Nederland (Delft) -
22 Januari 2008 - 04:01
Amar:
gefeli met je nieuwe rugzak! :D
hoe lang moet je nog kou lijden? Hier in Panama City is het ronduit warm en klam. Niets te klagen.
Was het leuk in Tortuga? grrrr..... beter zijn er weer normalere mensen ;)
veel reisplezier!
27 Januari 2008 - 12:02
Sef Naus:
Hallo Laura,
Ik ben eindredacteur van het Büllertin Kennemer College). Wij ( de redactie: Maks, Smit, Stuur, Waijers en Boone) willen graag reisverslagen publiceren van jou. Van je moeder begreep ik dat jij het goed vindt als we daarvoor je verslagen op deze site gebruiken. Ik zou echter heel graag als eerste een overzicht(je) willen hebben van 1. je voorbereiding op deze reis en 2. de reis (schematisch) tot nu toe, zodat we een compleet beeld hebben. Het liefst zou ik ook via e-mail direct contact met je hebben.
Daarom verzoek ik je vriendelijk je e-mailadres door te geven aan mevr. Stuur, secretaresse van het Kennemer, Büllerlaan:
m.stuur@kennemercollege.nl
Veel plezier.
vriendelijke groet,
Sef Naus -
29 Januari 2008 - 18:37
Rina:
Lieve Laura,
Net je kaart gekregen uit Costa Rica.
Hij was gedateerd 16 januari '08.
We vonden het allemaal een superverrassing. Pura Vida.